Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

CYKLOTRASY

Brezová pod Bradlom – Myjava – Vrbovce - Senica

Označenie na mape: č. 5302, zelená

Dĺžka: 47 km

Obtiažnosť: Športová trasa (stredná)

Charakteristika: Regionálna zelená cykloturistická trasa prechádzajúca naprieč kopaničiarskym regiónom. Trasa je náročnejšieho charakteru s dvoma ťažšími stúpaniami. Najväčšou atrakciou trasy je krásny kopaničiarsky kraj a rozhľadňa Poľana nad Myjavou.

Popis: Trasa začína na námestí v Brezovej pod Bradlom. Smerová tabuľka nám oznamuje, že nás čaká 45,6 km dlhá trasa. Prechádzame cez námestie smerom na sever a za mestom vychádzame na cestu   č. 499. Po nej za chvíľku odbočujeme doprava smerom na obec Priepasné. V obci Priepasné sa trasa na krátko spája s modrou cyklotrasou. Prechádzame cez Priepasné a cez Polianku sa trasa vracia na cestu č. 499 a po nej až do Myjavy. V Myjave sa na námestí opäť stretá s viacerými cykloturistickými trasami. Tu je možné sa občerstviť v jednej z mnohých kaviarničiek alebo reštaurácii. Za Myjavou nás už čaká najnáročnejšie stúpanie na celej trase. Odmenou sú nám krásne výhľady v celej dĺžke stúpania. Na jeho vrchole si môžeme odbočiť k rozhľadni Poľana. K nej momentálne nevedie žiadna vyznačená trasa, no prístupová cesta je dobre vyznačená. Modrá trasa z vrcholu stúpania pokračuje dobrým zjazdom až do miestnej časti Vrbovce, Šance. Odtiaľ už pokračujeme po ceste č. 500 cez Vrbovce až do obce Sobotište. V Sobotišti si môžeme urobiť prestávku na prehliadku kaštieľa a miestneho múzea. Zároveň je možnosť sa v obci najesť i občerstviť. Zo Sobotišťa už trasa pokračuje popri Kunovskej priehrade až pred Senicu, kde končí na križovatke s Kopaničiarskou magistrálou.

Podrobnosti tu: https://tn.cykloportal.sk/trasy/5302-brezova-pod-bradlom-myjava-vrbovce-senica/

(Zdroj: Slovenský cykloklub)



Brezová pod Bradlom – Nad Chvojnicou

Označenie na mape: č. 2202, modrá

Dĺžka: 43 km

Obtiažnosť: Rekreačná trasa (ľahká)

Charakteristika: Kopaničiarska cykloturistická trasa, ktorá vás prevedie po najkrajších kútoch tohto kraja. K atrakciám patrí hlavne krásny kopaničiarsky kraj, ale i Bradlo, rozhľadňa Hrajky a iné.

Podrobnosti tu: https://tn.cykloportal.sk/trasy/2202-brezova-pod-bradlom-nad-chvojnicou/

(Zdroj: Slovenský cykloklub)

  

Na Ostrý vrch

Označenie na mape: č. 5321, zelená

Dĺžka: 3 km

Obtiažnosť: Rekreačná trasa (ľahká)

Charakteristika: Odbočka za výhľadmi na Ostrý vrch nad obcou Vrbovce.

Trasa začína na križovatke s modrou cykloturistickou trasou č. 2202. Po poľných cestách ide v prvej polovici mierne zvlneno a v druhej polovici je krátke, ale strmšie stúpanie až na vrchol Ostrého vrchu. Je dominantou celého okolia a na jeho vrchu sa čnie veterná elektráreň. Odmenou po stúpaní je nádherný kruhový výhľad na kopaničiarsky kraj a celé okolie.

Podrobnosti tu: https://tn.cykloportal.sk/trasy/5321-na-ostry-vrch/

(Zdroj: Slovenský cykloklub)


Baťov kanál – Skalica  - Tlstá Hora – Nad Chvojnicou

Označenie na mape:: č. 2202, modrá

Dĺžka: 20 km

Obtiažnosť: Rekreačná trasa (ľahká)

Charakteristika: Trasa, ktorá prepája dva atraktívne turistické ciele v okolí Skalice. Baťov kanál a Zlatnícku dolinu. Zároveň vytvára kostrovú trasu v celej oblasti, na ktorú sa pripája množstvo ďalších cykloturistických trás.

Popis: Trasa začína na križovatke cykloturistických trás na Baťovom kanáli. Odtiaľto pokračuje po asfaltovej ceste až k podjazdu hlavnej cesty a následne po poľnej ceste do mesta Skalica. Prechádza centrom mesta a vedie okolím všetkých najkrajších skalických pamiatok. Postupne trasa míňa v meste Skalica viacero križovatiek s ďalšími cykloturistickými trasami. Za mestom sa napojí na asfaltovú cestu a po nej pokračuje až do rekreačnej oblasti Zlatnícka dolina. Z rekreačného strediska trasa ďalej vedie lesnými cestami smerom na obec Chvojnica, kde vchádza do Trenčianskeho kraja.

Podrobnosti tu: https://tt.cykloportal.sk/trasy/2202-batov-kanal-skalica-tlsta-hora-nad-chvojnicou/

(Zdroj: Slovenský cykloklub)

 

Veľký skalický okruh

Označenie na mape: č. 5208 Veľký skalický okruh, zelená

Dĺžka: 28 km

Obtiažnosť: Športová trasa (stredná)

Trasa začína v Skalici na námestí. K trase odporúčame mapu, nakoľko miestne značenie je spravené veľmi zmätočne a iba jedným smerom. Z námestia je trasa vedená ulicami mesta až na okraj mesta a následne prechádza okrajom vinohradov a polí nad Zlatnícku dolinu. Tu vchádza do lesov a pokračuje po kvalitných lesných cestách. Pod vrchom Čupy sa trasa na krátko spája s modrou trasou č. 2202, onedlho však odbočuje doprava a stúpa až do lokality Kamenná Búda. Následne už trasa mierne klesá a po ceste sa križuje s viacerými žltými trasami. Opäť sa dostáva nad Zlatnícku dolinu, kde odbočuje doprava a krajom lesa vychádza na asfaltový cyklochodník, po ktorom pokračuje až k Skalici. Pri Skalici trasa najprv križuje žltú trasu č. 8208 a následne prechádza popod štátnu cestu na križovatku viacerých trás, ktoré smerujú k Baťovmu kanálu. Trasa sa z tohto miesta vracia späť do centra mesta, kde končí opäť na námestí. Trasa tvorí okruh a tak je možné ju absolvovať v oboch smeroch.

Podrobnosti tu: https://tt.cykloportal.sk/trasy/5208-velky-skalicky-okruh/

(Zdroj: Slovenský cykloklub)


Spojka na Troch kopcoch

Označenie na mape:: č. 8229, žltá

Dĺžka: 1,2 km

Obtiažnosť: Športová trasa (stredná)

Charakteristika: Krátka spojovacia trasa pod Troma Kopcami spájajúca trasy č. 2202 a č. 5208

Podrobnosti tu: https://tt.cykloportal.sk/trasy/8229-spojka-na-troch-kopcoch/

(Zdroj: Slovenský cykloklub)



Okruh nad Sudoměřickým potokom

Označenie na mape:: č. 8228, žltá

Dĺžka: 4 km

Obtiažnosť: Športová trasa (stredná)

Charakteristika: Krátka spojovacia trasa vedená po hraničnej ceste, spolu s trasou 5208 je možné vytvoriť si malý okruh na jazdenie.

Podrobnosti tu: https://tt.cykloportal.sk/trasy/8228-okruh-nad-sudomerickym-potokom/

(Zdroj: Slovenský cykloklub)


Nad Zlatníckou dolinou – Zlatnícka Dolina – Veľký Skalický okruh

Označenie na mape: č. 8227, žltá

Dĺžka: 2,6 km

Obtiažnosť: Športová trasa (stredná)

Charakteristika: Krátka spojovacia trasa, ktorá prechádza naprieč rekreačným strediskom Zlatnícka dolina a prepája trasu č. 5208. Túto trasu je možné využiť ako skratku na Veľkom Skalickom okruhu

Podrobnosti tu: https://tt.cykloportal.sk/trasy/8227-nad-zlatnickou-dolinou-zlatnicka-dolina-velky-skalicky-okruh/

(Zdroj: Slovenský cykloklub)



Zlatnícka Dolina – VN Mlynky

Označenie na mape:: č. 8222, žltá

Dĺžka: 2,7 km

Obtiažnosť: Rekreačná trasa (ľahká)

Charakteristika: Ďalšia z množstva krátkych trás v okolí mesta Skalica. Táto trasa prepája modrú trasu č. 2202 s vodnou nádržou Mlynky, ktorá leží na hranici s Českou republikou a ďalšími trasami v Čechách. Trasa vedie po novovybudovanom cyklochodníku.

Podrobnosti tu: https://tt.cykloportal.sk/trasy/8222-zlatnicka-dolina-vn-mlynky/

(Zdroj: Slovenský cykloklub)



Cyklotrasy u našich susedov:

https://www.radejov.cz/cyklostezky